Friday, 2 March 2012

SYRIA... AKU KISAH...?????

Assalamualaikum w.b.t....

Aku tertarik dengan sinar jumaat yang dikeluarkan oleh sahabat masjid UMP(SAHAM) semalam yang bertajuk "SYRIA... AKU KISAH??"... Jom kite tengok skit isi kandungannye.. moga2 dapatlah mensyukuri nikmat yang kita perolehi dan bersimpati atas nasib saudara seislam kita yang lain, n at least mendoakan keselamatan saudara kita disana...                                                  

JOM BACA WAHAI SAHABAT.....

Sahabat. Apa yang telah terjadi di Syria saat ini? Anda tahu? Sahabat,mungkin kita sering kali menitiskan air mata kerana kecewa dengan cinta,frust,dilukai kawan,saudara atau orang lain. Namun pernah kita menangisi nasib saudara kita disebuah negara yang terjajah,dihina namun mempunyai 'nasab' dengan diri kita. Ya,'nasab' Islam telah menghubungkan kita.

Sahabat. Kita bahagia. Makan tidur,belajar dan kerja. Semuanye selesa kan?? Tapi adakah keselesaan itu "wajar" untuk membunuh rasa kemanusiaan kita? sungguh tidak wahai sahabatku semua... Mari,aku ajak hati dan dirimu terbang melintasi "sempadan" kebiasaan kita. Aku ingin mengajak sahabat semua melihat betapa bulat dan luasnya dunia ciptaan ALLAH.                                            

Disana,sebuah negeri yang bernama SYAM atau kini kita gelar ia SYRIA atau SURIAH telah habis darahnya.. Anak-anak kecil yang bahkan tidak kenal apa erti senjata dihidangkan dengan gula-gula peluru.

Anak-anak kecil yang bahkan tidak kenal erti kebebasan dihidang dengan minuman darah setiap hari,diselimbungi ketakutan tiap masa.

Anak-anak kecil yang bahkan tidak kenal apa erti penjara diberikan mainan keganasan sehingga putus nyawanya daripada jasad..

Bagaimana pula nasib saudari kita disana??? Entah...

Mungkin disingkap hijabnya.. Ada aku kisah??                                          

Mungkin diratah kehormatannye.. Ada aku kisah??

Mungkin diambil suaminye.. Ada aku kisah??

Menangislah sahabat-sabahat kerana ketidak kisahan kita..!! Menangislah kerana kita BAHKAN tidak melantunkan walau serangkap doa pun buat mereka!! Menangislah kerana kita"SIBUK" dengan dunia kita dengan alasan ,mereka,mereka... aku?? aku lah..

Jika kita tidak cakna saat ini,mungkin kita akan "lebih" tidak cakna bila ada bahana yang lebih teruk datang menghampiri...                                                  

Allahumma ya ALLAH.....                                                          

No comments:

Post a Comment