Sunday, 25 March 2012

Praktikal oh Praktikal.........

Huhhh... mengeluh kejap bila memikirkan sem nie.....
Sem nie banyaklah plak killer subjek yang aku amik,hrp2 berjayalah aku menempuhi sem ini dengan lebih baik.. Cuti nie plak ak dh praktikal dah,bila pikir-pikirkan balik,ase cam kjap jerr ak kt cnie,dh thn 3 dh,insyaAllah lagi setahun habislah pngajian ak di ump tercinta nie.. tp sthn 2 still mmbuatkan aku rase masih agak lama sbb kalau boleh lagi sebulan je nak terus grade dh,huhu..

Tempat praktikal pn xdapat lagi,dah pikir nk grade dh.. bila nk dapat nie n kat mana?? Mintak2lah dapat kat kelantan jugak.. bolehlah aku stay kt rumah jerr,boleh gurau2 dgn si kembar t.. Lagipun.. time praktikal
t lam bulan puasa,konpem2lh diri nie nak bersahur,buke puasa n solat terawih disamping keluarga tersayang.. t boleh p psr malam dgn kembar,beli juadah tuk buke pose t...    

Sebenarnye dh dpt dah reply letter drp syarikat kat klate tapi elaun dye sikit n cam lari drp koz yang aku ambil jerr.. Nak2 lagi bila ak dgr kawan2 aku ramai dh yang dh dapat tempat praktikal yang best2 dgn elaun yang agak lumayan disamping tempat tinggal yang disediakan.. Hurmmm... Sabar jelh moga2 akan dapat tawaran yang jauh lebih baik lagi..

Sunday, 11 March 2012

MALASSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!       
                                                   

Friday, 2 March 2012

SYRIA... AKU KISAH...?????

Assalamualaikum w.b.t....

Aku tertarik dengan sinar jumaat yang dikeluarkan oleh sahabat masjid UMP(SAHAM) semalam yang bertajuk "SYRIA... AKU KISAH??"... Jom kite tengok skit isi kandungannye.. moga2 dapatlah mensyukuri nikmat yang kita perolehi dan bersimpati atas nasib saudara seislam kita yang lain, n at least mendoakan keselamatan saudara kita disana...                                                  

JOM BACA WAHAI SAHABAT.....

Sahabat. Apa yang telah terjadi di Syria saat ini? Anda tahu? Sahabat,mungkin kita sering kali menitiskan air mata kerana kecewa dengan cinta,frust,dilukai kawan,saudara atau orang lain. Namun pernah kita menangisi nasib saudara kita disebuah negara yang terjajah,dihina namun mempunyai 'nasab' dengan diri kita. Ya,'nasab' Islam telah menghubungkan kita.

Sahabat. Kita bahagia. Makan tidur,belajar dan kerja. Semuanye selesa kan?? Tapi adakah keselesaan itu "wajar" untuk membunuh rasa kemanusiaan kita? sungguh tidak wahai sahabatku semua... Mari,aku ajak hati dan dirimu terbang melintasi "sempadan" kebiasaan kita. Aku ingin mengajak sahabat semua melihat betapa bulat dan luasnya dunia ciptaan ALLAH.                                            

Disana,sebuah negeri yang bernama SYAM atau kini kita gelar ia SYRIA atau SURIAH telah habis darahnya.. Anak-anak kecil yang bahkan tidak kenal apa erti senjata dihidangkan dengan gula-gula peluru.

Anak-anak kecil yang bahkan tidak kenal erti kebebasan dihidang dengan minuman darah setiap hari,diselimbungi ketakutan tiap masa.

Anak-anak kecil yang bahkan tidak kenal apa erti penjara diberikan mainan keganasan sehingga putus nyawanya daripada jasad..

Bagaimana pula nasib saudari kita disana??? Entah...

Mungkin disingkap hijabnya.. Ada aku kisah??                                          

Mungkin diratah kehormatannye.. Ada aku kisah??

Mungkin diambil suaminye.. Ada aku kisah??

Menangislah sahabat-sabahat kerana ketidak kisahan kita..!! Menangislah kerana kita BAHKAN tidak melantunkan walau serangkap doa pun buat mereka!! Menangislah kerana kita"SIBUK" dengan dunia kita dengan alasan ,mereka,mereka... aku?? aku lah..

Jika kita tidak cakna saat ini,mungkin kita akan "lebih" tidak cakna bila ada bahana yang lebih teruk datang menghampiri...                                                  

Allahumma ya ALLAH.....